Thomas Malling om Teater foreningen Madam Mangor
Teksterne er blevet til for, dels at gøre politikkerne og andre i Fredensborg Kommune opmærksomme på hvilken historie Madam Mangor har i Fredensborg, og dels for, at pensle ud hvilke bidrag vi har til kulturlivet i Fredensborg.
HVAD ER MADAM MANGOR FOR NOGET?
Teaterforeningen Madam Mangor producerer teater som et samarbejde mellem professionelle og amatører, og har nu 9 store forestillinger bag sig. Foreningen blev til i forlængelse af ”Egnsspillene i Fredensborg” der skabtes på initiativ fra Rigmor Hyllested, Thomas Malling og Jane Wessely.
Repertoiret tager udgangspunkt i det lokale område og dets historie, og handlingen i de vekslende stykker er en leg med fortid og nutid. De udspiller sig altid på spektakulære steder i kommunen, for Madammen fordrer at Stedet skal have historie og atmosfære. En forestilling der spilles i f.eks. Den Gule Lade, handler om Den Gule Lade, så tekst og historie – digt og virkelighed – blandes i en beretning om Stedet, Tiden og dens Mennesker.
For Madammen er det vigtigt, at tilskuerne får en oplevelse de ikke kan få andre steder. Vi har ingen forbilleder, men skaber selv vores stil og udtryk. Mange tilskuere giver spontant udtryk for deres glæde efter forestillingerne, og ingen ros kan være bedre end den.
Det visuelle er den halve forestilling. Det billedlige udtryk styrkes gennem kunstnerisk leg med tidens silhuetter og overraskende brug af dagligdagens objekter. Legen med teater er en integreret del af forestillingerne, der altid gerne sætter fokus på det komiske, og bruger musik, film, køretøjer og andre elementer på overraskende måder.
MADAMMENS MERITER
Historisk set er Fredensborg noget ganske særligt. Det skyldes ikke mindst den lange række af kulturpersonligheder som har været knyttet til egnen: HC Andersen, Bournonville, Anne Marie Mangor, Kierkegaard, Drachmann, Edward Grieg, Niels W. Gade, Olaf og Johannes Poulsen og mange, mange andre – for ikke at nævne adskillige konger og dronninger, ja sågar en russisk zar. For en dramatiker byder Fredensborg på et sandt konfektfad af berømtheder, når historierne skal skrives. Teksterne skrives af en professionel dramatiker og det visuelle er lagt i hænderne på en erfaren scenograf. Begge er afgørende når spillestedet skal findes og udformes, og når arbejdet omkring ideerne skal udmøntes i en teatertekst.
Den første forestilling fik premiere i 1994 i Slotsparken og fik titlen ”Om Hundrede År er Alting Glemt”. Den havde hundrede medvirkende og fik stor succes – med blandt andre dronningen og prinsen som gæster. Forestillingen skulle egentligt have været en enlig svale, men blev et tilløbsstykke og efterfulgtes i 1997 af ”Den Store Dag”, også i Slotsparken. Vejrliget er en hård medspiller og et indendørs spillested blev fundet i ”Den Gule Lade” på Krogerup. Den smukke træbygning bød på en vidunderlig scenisk udfordring og det blev til tre store forestillinger, nemlig ”HC@ndersen” i 2001, ”Danefæ” med Tom McEwan og Terese Damsholt i hovedrollerne i 2004, og ”Arvegodset”, også med Tom i front i 2008, en crazy leg med 25 køretøjer og rockmusik fra 50’erne. Ind imellem blev der tid en forestilling om August Bournonville, den berømte balletmester der boede i Slotsgade. I Chaluphuset dansede Madammen på vandet i ”Balletmesterens Luner” i 2005, og i en genopsætning i 2006. I 2010 rykkede Madammen så ind på den lille scene på Asminderød Kro med forestillingen ”Sangen Har Vinger, der efterfulgtes af ”Folmer Går Til Filmen” i 2012. Madammen renoverede den lille scene og inddrog rummet som blev klædt i guld og rødt plys, og byggede nyt proscenium med vingede engle og ”Ei Blot Til Lyst”. Alt sammen for at genskabe et lille borgerligt teater langt ude på landet i 1860. Efter spilleperioden var kroens forpagter så glad for indretningen, at man valgte at beholde den og i disse omgivelser fik ”Folmer går til Filmen” premiere. Det blev en forestilling hvis leg med film og teater lykkedes over al måde, og som blev rost fra alle sider.
PROFESSIONELLE OG AMATØRER
De mange frivillige har muliggjort ”det store udtræk” med masser af engagerede mennesker på scenen, og de professionelle kræfter har betydet at Madammens forestillinger er blevet overordentligt godt modtaget af både publikum og presse. Det koster penge at producere kvalitet, men den frivillige indsats bevirker, at det kan gøres med forholdsvis små budgetter. Mange har haft svært ved at forstå, at det koster at lave teater af kvalitet. ”Hvorfor betale, når man kan få gratis amatør-teater; de er jo ligeså gode” – lyder det tit. Alle med forstand på kunst ved, at den slags argumenter skyldes uvidenhed. Det er sandt at alle mennesker er lige værdifulde, men når det kommer til at komponere musik, sætte i scene, skabe scenografi og koreografere – samt spille musik, synge og danse – ja så afslører manglende kunnen sig omgående. I Madam Mangor skrives teksterne direkte til de medvirkende og det betyder at ingen falder igennem. Madammen udbyder sine forestillinger i konkurrence med alle andre teater og kræver det samme af de frivillige kræfter, som af de professionelle: nemlig at alle yder sit bedste. Den kvalitet som MM har opnået blandt de frivillige kræfters arbejde på scenen, står i mange tilfælde ikke tilbage for de professionelles. Valget af professionelle er vigtigt. Det kræver et åbent sind og professionelle der går i spidsen. Mange gode spillere har været engageret gennem tiden, men ingen har slået sit navn bedre fast i Fredensborg end Tom McEwan. Madammen har nydt godt af hans talent både som skuespiller og musiker og hans popularitet hos både børn og voksne.
Også arbejdet med kostumer sker som samarbejde mellem professionel skrædder og en systue-leder, der guider de frivillige syersker. Når den samlede scenografiske ide skal gennemføres, kræver det styring og håndværksmæssig supervision. Hvad der gælder for kostumearbejdet gælder også for det scenetekniske såsom lyd, lys og sminkning. De vigtigste fag-personer er produktionsleder, instruktør og scenograf, og de støttes af en arbejdsgruppe, der planlægger produktionen, så alt fra sceneteknik til PR, produceres i den rigtige rækkefølge og er klar til den tid, der er fastlagt i produktions-kalenderen. Arbejdsgruppen fremlægger forestillingens budget for Madam Mangors bestyrelse og først når det er vedtaget lyder startskuddet. Budgettet danner grundlag for ansøgninger om støtte, og siden udgør posterne det forestillings-regnskab der afslutter produktionen. Bestyrelsen i Madam Mangor blander sig ikke i de kunstneriske beslutninger, men varetager alene medlemmernes og foreningens tarv.
DEN LOKALE BETYDNING
Et teater som Madam Mangor har betydning i lokalområdet på flere måder. Dels skabes der forestillinger til glæde for borgerne – (Madammen har indtil nu spillet for ca. 40.000) og dels giver det en lang række borgere noget at samles om. En teaterforestilling er krævende og givende. Mere end 1000 mennesker og deres familier har gennem tiden kastet deres kræfter ind i et spændende arbejde, og fået masser af energi og glæde igen. Et teater der forholder sig til steder og tider, lærer både de medvirkende og tilskuerne om den egn hvor de bor og får dem til at føle sig som en del af et hele. Et sådan teater er med til at skabe Identitet og gøre et lokalsamfund attraktivt.
DE PENGE, DE PENGE…
Teaterforeningen Madam Mangor arbejder non-profit. Tilskud søges i kulturelle fonde og hos kommunen, gennem en beskrivelse af forestillingens ide og ved fremlæggelse af et budget. Madammens budgetter har i gennemsnit ligget fra en halv til en hel million, afhængigt af forestillingens størrelse, og hun kalkulerer med selv at indtjene ca. halvdelen af budgettet ved billetsalg og cafe-virksomhed. De kommunale tilskud gives dels som egentlige tilskud og som underskudsgaranti. I flere tilfælde er det lykkedes Madammen at få så godt et salg, at en underskuds-garanti har kunnet leveres helt eller delvist tilbage. Men kultur koster, og intet teater i landet kan klare sig uden tilskud.
FREMTIDEN
Det er ingen hemmelighed at Madam Mangor med sin indsats for teatersalen på Asminderød kro, havde gjort sig forhåbninger om, at den kunne være blevet et fast spillested. Finder hun ikke et nyt sted at slå sine folder, og støttes hun ikke i sine bestræbelser i øvrigt, er hendes tid forbi til skade for kunst og kultur.
Thomas Malling Sceneinstruktør FDS, Dramatiker DD.