Fremtidens Alexandra House


(rapport fra en besøgende i 2026)

Vi besøgte for nylig Fredensborg for at se Slottet, Slotshaven og Esrum sø, samt opleve Chaluphuset og få en dejlig is i ishuset overfor.
Efter at have nydt det, gik vi en tur gennem den lille by, inspireret af turistinformationen som har til huse i en lille cafe ved navn ”Under kronen”, lige overfor Gamle Bio, byens smukke Kulturhus.

Vi tog turen op gennem Gågaden – som nu er befriet for biler – opdagede et stort nyt bibliotek i to etager, flere dejlige skulpturer, kiggede på små cafeer og stak hovederne indenfor i den folkeejede boghandel, inden vi nåede til Helsingørsvej.
Det var nemlig her vi skulle besøge det nye kunstmuseum.

Det blev indrettet for bare et par år siden i det tidligere posthus, som – forladt af det tidligere postvæsen – blev købt af kommunen og indrettet til udstillingsbygning. Nu huser det værker af kunstnere der har levet i Fredensborg, og vi kunne glæde os over Ib Andersens akvareller og tegninger fra alle årets tider, nyde Des Asmussens streger fra Fredensborg (og andre steder i verden) samt gense Hans Scherfigs billeder i et rum, lige ved siden af Dronningens! Hvem skulle have troet det?

Men så kom overraskelsen!
Fra den smukt anlagte p-plads bag posthuset, gik en lille sti ind mellem træerne. Den førte os over en legeplads for skateboards og løbehjul, og mundede ud ved et smukt gammelt borger- hus ved navn ”Alexandra House”.
Her, på en lille plads overskygget af lindetræer, var der små haveborde, næsten som i familiehaverne på Frederiksberg. Fra en bod solgtes kaffe og brød, samt is og drikkevarer og indenfor var der livlig aktivitet.
Det gik hurtigt op for os, at huset rummede noget særligt, for alt hvad man møder indenfor og udenfor, er skabt for at pege på fremtiden og løsningen af de klima-problemer vi står med!

Her har Fredensborg Kommune gjort alvor af at være en Grøn Kommune. I dette hus peger alt på de ting, der skal gøre den nødvendige forskel i vores fremtidige liv, og derfor kaldes huset også for ”Fremtidens Alexandra House.”
For blot få år siden var det sat på kommunens salgsliste. Men i stedet for hurtigt tjente penge, valgte man at skabe et sted hvor besøgende og borgere kan møde fremtidens klima-tiltag og lære om dem i praksis.
Da huset blev sat i stand, blev det gjort med brug af de nyeste teknologier på alle områder – ikke kun CO2-neutralt, men CO2-opslugende. Jordvarme og solceller var naturlige valg, al isolering og alle materialer blev udvalgt blandt de nyeste og reneste – fra tagrender til maling. Og alt dette er gjort synligt og beskrevet i huset, så alle der besøger det, kan gå hjem og gøre ligeså, vejledt af eksemplets magt.

Her handler det om at præsentere de mulige løsninger uden løftede pegefingre, men til inspiration om at gøre ligeså.
I huset har de teknisk interesserede skabt et reparationsværksted for al det elektriske grej, der ellers ender som affald, og kvinder og mænd arbejder med fornyelse og genanvendelse af tøj, strik og vaskemåder, og udenfor overraskes man af en skøn køkken- og frugthave, bestyret af kyndige havefolk.

Da vi besøgte huset, var det sylte-tid og fire mormødre og en morfar var i gang med solbær, brombær og æblekompot. Her kom folk med deres frugt og fik god vejledning, her var gode smagsprøver, samt presning af æblesaft. I haven er der for øvrigt en ”børne-have”, hvor unger fra skole, klub og fritidshjem kan lære hvor gulerødderne kommer fra. Her står drivhuse imellem legehuse og kompostbunker, og ned ad bakken mod stationen hænger en svævebane!

Hvad der især tiltalte os var at se at unge mennesker blande sig med gamle folk! Her kunne pensionister lære at bruge en computer, og unge at bruge en høvl eller stege en and. I et af rummene så vi sågar en ældre dame der dyrkede ”e-gaming”. Vi kunne ikke gå derfra, før vi havde spist i den beskedne spisestue, hvor der denne aften var fællesspisning – i øvrigt ledsaget af levende musik.
Man forklarede os omhyggeligt at cafe og bageri, samt alt andet i huset – ikke var skabt for at konkurrere med andre i byen, men alene for at anvise nye veje. Det er huset opgave, hele tiden at være på forkant, hele tiden fortælle om de nyeste tiltag indenfor de mange områder, ikke at være en forretning, men fremtidens hus.

Kommunen har skabt grundlaget, men alt hvad der foregår i huset til hverdag, styres af folk fra byen, vejledt af vidende og determinerede professionelle. På vejen ud, nåede vi at købe et dejligt brød, bagt af bedste mel fra Højsager Mølle. Mens vi sad i S-toget, der afgik fra stationen kun to minutter fra Alex-house, kunne vi ikke lade være med at fryde os over hvor inspirerende klimaproblemer kan tackles, når det gøres på den måde. Vi følte os stærkt motiverede til at komme hjem og gå i gang.
Alt hvad vi havde set fra Slotsområdet og ned til huset, anpriste fortiden, mens alt i Alexandra House talte om den fremtid, vi har brug for.

Tak til Fredensborg kommune for at vise hvordan grønne intentioner kan virkeliggøres.