Robin Hood – Så grøn som nogensinde – tankerne bag


Dramatiker og sceneinstruktør Thomas Malling om sin udgave af Robin:

Alle kender Robin Hood og ingen ved om han har levet. Alligevel mylder det med historier om den frække fredløse og hans muntre svende, og der er udgivet tonsvis af bøger og et hav af film. Tænk bare på Eroll Flynn som Robin og Olivia de Haviland som Maryan i Hollywood 1938. Ja, selv Anders And har været vor grønne helt, og alle film og bøger havde fokus på noget der var aktuelt i deres tid.

Og Madam Mangor er ingen undtagelse, når hun serverer sin version. Det bliver en komisk laterna magika – den blanding af film og teater som Madammen har haft succes med tidligere. Men selvom vi møder de kendte skikkelser er Madammens udgave af ”Robin Hood” helt sin egen. De fleste myter om Robin er fra Richard Løvehjertes tid, men vi har fundet en myte der går endnu længere tilbage.

I tidernes morgen var en ”Robyn” og en ”Maid Marion” nemlig to figurer der symboliserede det mandlige og det kvindelige i naturen. Og enhver bondeknold vidste, at hvis de to kræfter ikke blev forenet, så kom der hverken korn på marken eller lam i fåreflokken. Foreningen af Robyn og Marion var simpelthen forudsætningen for livets fortsættelse.

I vore dage er jorden og dens overlevelse i fokus. Aldrig før har mennesket i den grad fået magt over naturen; så fra nu af handler det mere om at få den til at bestå, end om at kæmpe mod naturkræfterne. Egentligt handler det om vores egen overlevelse, for uanset hvor dumt vi bærer os ad, skal jordkloden nok fortsætte – også uden.

Men selvom det lyder alvorligt, er ”Robin Hood”- grønnere end nogensinde – en sand komedie, for i Madammens version er hverken heltene eller skurkene som vi forventer. Prins John magter ikke at være den frygtelige tyran han så gerne vil og er i stedet endt i lommen på nogle lykkeriddere, der tager for sig af landets resurser og ikke betaler skat. (Hvor har man ellers hørt om den slags?) Sheriffen af Nothingham er på ingen måde den geniale detektiv han bilder sig ind, og selv Robins mænd er langt fra så trofaste som vi forventer, men til fals for det fede forbrug som Prins John lokker med. Og hvad med Robin og Maryann? Kan de bevare deres heltemodige kyskhed, når de ser hvordan dyrene parrer sig rundt om dem i skoven?

Madam Mangor fortsætter sin leg med film og teater og byder på billeder fra den skønne natur og på film som crazy medspiller. I stykkets fire akter møder vi årstiderne, og opdager hvor Robins gamle egetræ befinder sig. Vi møder også Milly og Molly, to filosofiske bondepiger der undrer sig over livet, stjernerne og døden.

Og i kostumerne ser vi, at alt kommer fra naturen. De rige pynter sig med fjer og pels og de fattige må nøjes med en blomst i huen. For alt vi er og har, kommer jo der ude fra.

Praktisk information og Billetsalg